Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Ungt Kurage
Kiíró:
Svédország Nagykövetsége
Határidő:
04/11/2021
Érvényes:
04/11/2021
Tárgymutató:
díj, Ungt Kurage
Pályázhat:
bárki benyújthat jelölést, mely vonatkozhat barátra, osztálytársra, csapattársra, de jelölheti pedagógus a diákját vagy szülő a gyermekét, valamint bárki jelölheti saját magát is
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Ungt Kurage

Mi az az "Ungt Kurage"? Az Ungt Kurage kifejezés magyar nyelven annyit tesz: fiatal kurázsi. Az Ungt Kurage egy újonnan alapított díj olyan fiatalok számára, akik valamilyen helyzetben civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot, és így a maguk eszközeivel lényeges változást értek el mindennapjaik során.

A díj eredeti, svédországi megfelelőjét 2015-ben alapította a Raoul Wallenberg Akadémia. Az idei évben a Svéd Intézet támogatásával világszerte számos más országban is elindul ez a kezdeményezés. Mi is az a civil kurázsi? Civil kurázsiról tanúbizonyságot tenni annyit jelent, hogy kiállunk a véleményünkért vagy aktívan cselekszünk, olyan helyzetben is, amikor ez ránk nézve személyes kockázatot hordoz. Mik lehetnek a civil kurázsi megnyilvánulásai? Például lehet egy bajbajutott megsegítése. Vagy ellenvéleményünk kifejezése olyan helyzetben, amikor senki más nem mer szót emelni. Vagy ha van erőnk szembemenni a csoportnyomással. A civil kurázsi nem azonos a kedvességgel vagy a jószándékú segítőkészséggel. Lényege, hogy a következményekre való tekintet nélkül cselekszünk vagy emelünk szót azért, amit helyesnek érzünk.

Raoul Wallenberg svéd diplomata olyan ember volt, aki komoly civil kurázsiról tett tanúbizonyságot. Bátorságával és tetterejével magyar zsidók tízezreit mentette meg 1944-ben Budapesten. Nem szükséges azonban tízezrek életét megmentenünk bátorságunk jeléül - de civil kurázsira saját környezetünkben, egyszerű, mindennapi helyzetekben is nagy szükség van.

Kik kaphatják meg ezt a díjat? Az Ungt Kurage díjat olyan 13 és 20 év közötti magyar fiatalok érdemelhetik ki, akik valamilyen egyedi cselekedetük vagy rendszeres tevékenységük által tettek bizonyságot civil kurázsijukról.
A beérkezett jelöléseket egy szakértő zsűri fogja értékelni, melybe Svédország Nagykövetsége és a Raoul Wallenberg emberség háza baráti köre delegál tagokat. A díjazottak és cselekedeteik kiválasztása során a zsűri a bátorság, az empátia, a tetterő és a kreativitás szempontjai alapján fog mérlegeli.

Miből áll a díj? A díjazottak elismerésére egy díjkiosztó rendezvény formájában kerül sor, a díjazottak egy éven át viselhetik az "Ungt Kurage nagykövet" címet. Ezzel a díjazott fiatalok tagjaivá válnak egy olyan értékes és aktív közösségnek , amely további élményeket és lehetőségeket kínál a részvételre a nagykövetség saját vagy partnereivel közös programjaiban, tevékenységeiben.
A legjobb magyar pályázatok továbbjuthatnak a nemzetközi "Young Courage Award"-ra is, melyet a svédországi Raoul Wallenberg Akadémia zsűrije oszt ki. A nemzetközi díj kitüntetettjei augusztus végén Stockholmba utazhatnak, ahol a többi nemzetközi díjazottal együtt közelebbről ismerhetik meg Raoul Wallenberg történetét és a civil kurázsi témakörét.
18 év alatti díjazottak esetében lehetőséget biztosítunk egy kísérő szülő vagy pedagógus részvételére az utazáson.

Hogyan lehet valakit jelölni? Bárki benyújthat jelölést, mely vonatkozhat barátra, osztálytársra, csapattársra, de jelölheti pedagógus a diákját vagy szülő a gyermekét, valamint bárki jelölheti saját magát is. A cselekedet és a civil kurázsi mértéke kerül majd elbírálásra.
A nevezésnek tartalmaznia kell egy leírást arról, hogy az adott személy hogyan bizonyította civil kurázsiját. A leírás terjedelmi korlátja 200 szó. A nevezéshez szükséges űrlapot csatoltuk, illetve letölthető honlapunkról is: https://www.swedenabroad.se/hu/embassies/magyarorsz%C3%A1g-budapest/aktuellt/nyheter/ungt-kurage/
Amennyiben a jelölés az elbírálás második körébe kerül, fogjuk kérni a leírt cselekedet igazolása érdekében két tanú nevének és elérhetőségének beküldését is.

A jelöléseket az youngcourage.budapest@gov.se e-mailcímen lehet benyújtani.
Határidő: 2021. április 11.
Hol találhatok a díjról további információt? Az Ungt Kurage és a Young Courage díjakról az alábbi honlapokon található bővebb tájékoztatás: https://www.swedenabroad.se/hu/embassies/magyarorsz%C3%A1g-budapest/aktuellt/nyheter/ungt-kurage/ https://www.facebook.com/EmbassyOfSwedenInBudapest https://raoulwallenberg.se/ungt-kurage/

AdatkezelésiTájékoztató_UngtKurage_210223.docxNevezési Űrlap_UngtKurage_210223.docxUngt Kurage 2021 felhivás.pdfIngyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum